30.11.2022 | 16:52

3 грудня у світі відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю. Цей день є можливістю нагадати про обов’язок турбуватися про людей з інвалідністю, нагодою привернути увагу до проблем цих людей, захисту їхніх прав, інтеграції у політичне, економічне та культурне життя.

Закон «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» для підприємств, установ, організацій, які використовують найману працю, установлює норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4 відсотки середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо на підприємстві працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця. При цьому роботодавці самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до нормативу

Чинне законодавство про зайнятість передбачає механізм стимулювання роботодавців до працевлаштування осіб з інвалідністю на створені нові робочі місця. Нині роботодавцю, який працевлаштовує таких осіб, здійснюються компенсаційні виплати у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідну особу за місяць. Компенсація виплачується протягом одного року з моменту працевлаштування такої особи за умови збереження її зайнятості протягом 2 років. А з 29 січня 2023 року роботодавцю, який за направленням центру зайнятості працевлаштовує строком не менше ніж на один рік осіб з інвалідністю, які не досягли пенсійного віку, буде компенсуватися 50 відсотків фактичних витрат на оплату праці, але не більше розміру мінімальної заробітної плати. При цьому загальна тривалість виплати компенсації становитиме шість місяців.

Довідково: З початку 2022 року послугами столичної служби зайнятості скористалися 1940 осіб з інвалідністю. 204 з них отримали роботу. 568 людей з особливими потребами продовжують перебувати на обліку і отримувати послуги служби зайнятості.